keskiviikko 15. joulukuuta 2010

PENTU-UUTISIA



Pennut täyttävät tulevana viikonloppuna viisi viikkoa.Joka päivä opitaan paljon uusia asioita ja ympäristöä osataan jo havainnoida.Tämä viikko on harjoiteltu lisäruuan syömistä ja se aika sotkuista touhua se.Onneksi jatkuvasti nälkäinen emo-Tuisku pesee pennut mielellään puhtaiksi ruuasta.
Pentuihin voi käydä jo tutustumassa.

keskiviikko 17. marraskuuta 2010

PENNUT SYNTYIVÄT


Sitä osattiin jo odottaa.Perjantai-iltana Tuiskun olo tuntui kovin tukalalta ja vatsa oli piukea.Lauantaina aamuyölla pentueen ensimmäinen syntyi 02.20. Aamulla puoli yhdeksään mennessä kaikki olivat syntyneet ja nauttineet ensimmäiset maitoateriansa.
Pentueessa on kolme urosta ja neljä narttua.Isoin pentu painoi syntyessään 600g ja pienin 480. Pentueen keskipaino oli 513 grammaa, varsin tasaisen kokoisia ovat.

Tässä kuvassa pentue on heti lauantaina aamulla.
(Yöllä syntyneet mustat riiseninpennut
ovat todellinen haaste kuvaajalle.)

keskiviikko 10. marraskuuta 2010

Pentueen isä on Figo



Figo on komea partasuu Pyhämaalta.Stator Figaron tietoja löytyy täältä.
Figon ja Tuiskun yhteiset sukulaiset ovat tosi vähissä.Sukusiitosaste on terveellisen alhainen 0.39%
Tässä Figo syyskuussa ohjaajansa Sarin kanssa.

keskiviikko 3. marraskuuta 2010

PENTUJA TULOSSA


TUISKULLE ODOTETAAN SYNTYVÄN PENTUJA ISÄNPÄIVÄN TIETÄMISSA.

Tuisku on terve koira, joka on aktiivisesti liikkunut ja harrastanut koko ikänsä.
Pelastuskoirakoulutusta ja tositoimia hälytyksissa, kesäisin uidaan ja lujaa mennään.Koirauinnin Suomen Mestaruusjoukkueessa Tuisku ui kesällä 2007.Talvisista hiihtoharrastuksista SSSK:n Vetomestaruuksia on Tuiskulla kolme ja vauhtia riittää.

Pentueen isänä on komea partasuu Figo, Stator Figaro.
Figo ja Tuisku ovat terveytensä puolesta täysin tutkittuja ja täyttävät SSSK:n
jalostusvaatimukset. Yhteisiä sukulaisiakaan koirilla ei ole,sukusiitosaste on 0,39%.

Kuvassa Tuisku ja Santeri kaikkensa antaneina SM-kisoissa 2010.
Koville se voittaminen välillä ottaa.

sunnuntai 3. lokakuuta 2010

ohjeita pyöräilyn aloittamiseen koiran kanssa

Tämän ohjeen annoin pentujen omistajille pentujen ollessa puolivuotiaita.



1. Kaikki sellaiset varoitukset, ettei alle vuoden ikäistä koiraa saa viedä polkupyörällä, voitte unohtaa. Puolivuotiaalle ja nuoremmallekin pennulle pitää opettaa tämä hieno liikuntamuoto. Tietysti ikä asettaa rajoituksia kuljettavalle matkalle,
mutta kilometri menee jo meidänkin pentueen ikäisellä hyvin ja turvallisesti.
Tarkoitus on nyt totuttaa koiraa pyöräilyyn ja antaa koulutusta.

2.Harjoitteluun tarvitaan jalkajarrullinen (naisten)pyörä, pyöräilykypärä, pitkät housut ja pitkähihainen paita, mieluiten takki, lujat jalkineet (ei crocksit tai sandaalit),vahvat nahkakäsineet. Koiralle nahkapanta ja lyhyt talutin, noin metrin pituinen on oikein hyvä. Älkää lähtekö yrittämään käsijarrullisella pyörällä. Se on todella hengenvaarallista!

3.Harjoituspaikkana on paras rauhallinen hiekkatie, aika aamu tai ilta, eli ei aivan keskipäivän kuumuudessa. Asvaltilla tai terävällä kivimurskapinnalla ei koiraa pidä juoksuttaa.

4.Aluksi opetetaan paikallaan ollessa koiralle koiran paikka pyöräiltäessä. Tässä näkee monen tekevän virheen ohjatessaan koiraa vasemmalla puolella, kuten jalkaisin kuljettaessa tehdään. Pyörällä ajetaan tien oikeaa puolta, jolloin oikea puoli on koiralle suojaisa puoli muulta ajoneuvoliikenteeltä.
Ohjattaessa koira pyöräilyn aloitusasentoon, käytän siihen komentoa KOIRANPAIKKA .Silloin koira asetetaan menosuuntaan nähden pyörän oikealle puolelle, talutin löysällä. Liikkeellelähtökäsky saa olla pehmeä, rauhallinen mennään tms. Tällä käskyllä opetetaan koira ravaamaan pyörän vierellä talutin suht. löysällä.
Suoralla tiellä harjotellaan SEIS-komento jarrujen avulla helposti.

5.Iso hiekkakenttä tai parkkipaikka on hyvä kääntymisten opettamiseen. Samalla kun käännetään pyörää vasemmalle sanotaan VASEN. Oikealle kääntyminen samoin opein. Koirani ovat oppineet käännökset ensimmäisellä kerralla jo tyydyttävästi.
Vielä kannattaa alkuopetuksessa opettaa käsky HIDAS ( äännetään HIDAAAAAAAS), jolla ennakoidaan käännöstä tai pysähtymistä.

Näillä opeille mennään tämä kesä ja syksyllä aletaan lenkeillä jo laukata. Jos koira jo nyt alkaa laukata, annetaan RAVI! käsky, samalla hieman pyörää jarruttaen. Koiran alkaessa ravata sitä kehutaan. Pyöräilyopetuksessa palkaksi riittää sanallinen kehuminen.

6. Syksyllä voidaan lisätä vauhtia ja ottaa käyttöön myös kiihdytyskäsky laukkaan, esim. VETOO!

Samoilla opeilla toimitaan myös ladulla, mutta pyörän kanssa käskyjen opetteleminen on 100 kertaa
helpompaa kuin suksilla.